Nemzeti Portrétár


Híreink
Bezárt a báji Patay kiállítás
2015. május 30. szombat, 07:36

Bezárt a 2015 február 24 - 2015 május 24-ig nyitvatartott A báji PATAY család arcképei című kiállítás

A báji Patay család tagjai az elmúlt négy évszázad során részt vettek a Wesselényi féle szervezkedésben, bujdostak Thökölyvel, felléptek II. Rákóczi Ferenc fejedelem oldalán, számottevő szerepet játszottak az 1848-49-es szabadságharcban, harcoltak a II. világháborúban továbbá folyamatosan részt vettek a vármegyei és országos közéletben, valamint a református egyház vezetésében, különböző szinten.

A megnyitó sajtómegjelenéséről a kormany.hu-n itt, és a kultura.hu-n itt , a hirado.hu-n pedig itt lehetett olvasni.

A kiállítás támogatói voltak a Gyógytornász Kft , és a Békeidők Cukrászdája

 
46 portré a nyíregyházi Jósa András Múzeumból
2015. március 24. kedd, 21:31

Jósa András Múzeummal történt együttműködésünk során lehetővé vált, hogy adatbázisunkban mindenki számára hozzáférhetővé váljanak a gyűjteményben szereplő 18 - 20. századi olaj portrék. A 46 portré közül éppen a fele, 23 ismeretlen személyt ábrázol.

Kedves látogatóink segítségét kérjük az "ismeretlen ja" vezetéknevű képeken ábrázoltak beazonosításában! Amennyiben sikerül a személy azonosítás, úgy a múzeum is gazdagabb lesz az információval!

 

Nemzeti Portrétár

 
Unitárius portrék nyomában
2014. szeptember 21. vasárnap, 19:46

A Nemzeti Portrétár munkatársai a nyár folyamán Bálint Benczédi Ferenc püspök úr és Gyerő Dávid tanácsos úr engedélyével a Kolozsvári Kollégiumban őrzött unitárius előljárók, tanárok, pártfogók arcképeit kutatták.

A helyszíni munkában Csutak Attila, Heissler Julianna, Reicher Péter és Sándor Ákos vett részt akik kolozsvári főlevéltáros, Molnár Lehel segítségével 46 portrét azonosítottak.

A négynapos eseményről a Duna TV - 1221. rész, 20:15-től - mellett a kolozsvári és az erdélyi írott és elektronikus média is beszámolt.

Az eredményekről, a feldolgozás után, várhatóan jövő év elején számolunk be.

 

Heissler Julianna

 
Reicher Péter múzeum manageri diplomát szerzett
2014. június 20. péntek, 19:11

Főtitkárunk, Reicher Péter sikeresen felyezte be tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Múzeumi menedzsment szakirányú továbbképzésén.

Szakdolgozatának címe: Aktuális-e egy nemzeti digitális portrétár létrehozása Magyarországon? A dolgozat konzulense Basics Beatrix művészettörténész volt, opponense Einspach Gábor.

Reicher a diplomáját 2014. június 25-én veszi át a MOME auditóriumában, amelyhez ezúton is gratulálunk!

 

Nemzeti Portrétár

 
Szent István-rend
2014. június 03. kedd, 16:17

Szent István-rend világáról nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban. A 250 éve, Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére.

A Nemzeti Múzeum portéiból, valamint további múzeumokból, így a Selmecbányai Bánya Múzeumban őrzött bányakamarások arcképei reprezentálják többek között az érdemrend tulajdonosait.

Érdekesség, hogy a kiállításra restaurált egy "ismeretlen személy" képéről sikerült meghatározni az ábrázolt nagymányai báró Koller Ferenc Xavér királyi személynök arcképét!

A Szent István-rend tagjainak névjegyzékét tartalmazó honlap alapján, a Nemzeti Portrétár adatbázisában feltűntettük, a személyek leíró kartonjának "rang" sorában, a Szent István-rend tagokat. A rend tagjaira történő keresés jelenleg 44 portrét mutat.

Amennyiben további rend tagokról, vagy azok ábrázolásáról van tudomása az olvasónak, kérem jelezze felénk!

 

Reicher Péter

főtitkár

 
3 / 11 oldal