Nemzeti Portrétár


Híreink
Kutatási felkérést kaptunk!
2012. október 28. vasárnap, 13:29

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága részéről ikonográfiai felkérést kaptunk! A kutatás tárgya a "magyarországi arisztokrácia és a magyar nemesi testőrség tagjairól készült ábrázolások felkutatása" A felkérés egy későbbiekben esetleg megrendezésre kerülő kiállítási anyag összeállításának érdekében vált szükségessé! Az összegyűjtött anyagot 2014. január31-ig kell átadnunk a hivatal részére.

A felkérés értelmében megkezdjük határon innen és túl, családi, vagy köztulajdonban még fellelhető nemesi testőrökről készült portrék megkeresését!

ÖRÖMMEL VENNÉNK, ÉS EGYBEN KÉRJÜK IS, HOGY SEGÍTSÉK MUNKÁNKAT! Amennyiben Önnek is van ismerete adatbázisunka illő portrékról, kérem jelezzék, vagy küldjék meg számunkra!

 
130 éves a Gömör-Kishonti Múzeum
2012. szeptember 11. kedd, 18:03

130 évvel ezelőtt, szeptember 4-én jött létre a Gömör-Kishonti Múzeum
Egyesület, amely Rimaszombatban megalapította a Gömör-Kishonti
Múzeumot.

A múzeum felajánlotta, hogy gyűjteményükben őrzött portrékat átengedik kutatásra alapítványunknak. Ennek eredményeként jelenleg 30 darab arckép látható a Nemzeti Portrétár adattárában.

 
Bemutatkozó látogatás Csorba Lászlónál, a Nemzeti Múzeum főigazgatójánál
2012. július 23. hétfő, 10:07

A Nemzeti Múzeum részéről Dr. Csorba László főigazgató fogadta a Nemzeti Portrétár képviselőjét, Reicher Pétert. A megbeszélés célja a Nemzeti Portrétár bemutatása volt, egészen a kezdeményezéstől, az alapítvány céljáig, és az elmúlt két évben elért sikerektől, az érdeklődők széles köréig. Reicher arról is beszámolt, hogy épp a napokban került feltöltésre az NPG adatbázis 2000. számú képe, amely Imrédy Ferenc, 1848-ban festett képét ábrázolja.

Csorba László ismertette a Nemzeti Múzeum jelenlegi helyzetét és kilátásait, különös tekintettel a Történelmi Képcsarnok gyűjteményi részlegére, amely hazánk jelenlegi legnagyobb portrégyűjteménye.

A beszélgetőpartnerek abban állapodtak meg, hogy megkeresik a szakmai együttműködés lehetőségét, amelyre egy későbbi időpontban térnek vissza.

A portréfestészet kiemelt lehetőségét mi sem bizonyítja jobban, miszerint a megbeszélésre, a Nemzeti Múzeumot 1843 és 1869 között igazgató, Kubinyi Ágoston arcképe alatt került sor.

 

 

 
IGEN, 1%
2012. május 10. csütörtök, 10:56

IGEN: 1% !!!!

DE, akinek van adakozni valója, és még keresi a helyét a PÉNZÉNEK, szeretnénk felhívni figyelmét folyamatosan bővülő adatbázisunkra, amelyet ANYAGILAG is csak     1 mozdulata TÁMOGATNI!


adószámunk: 18148635-1-43

Nemzeti Portrétár Alapítvány

 
Látogatás az Angol Nemzeti Portrétárban
2012. március 22. csütörtök, 12:45

Reicher Péter aktív pártoló tagunk járt Londonban, ahol felkereste az angol Nemzeti Portrétárat. Néhány soros beszámolóját az alábbiakban olvashatják!

Nem volt tudomásom róla, hogy a Londoni Szépművészeti Múzeum épületét a Trafalgar tértől jobbra megkerülve, még abban az épületben ott találom a Nemzeti Portrétár gyűjteményét. Meglepetésemre az intézmény állandó kiállítása ingyen látogatható. A kiállítás időrendben felfűzve, témák szerint csoportosítva mutatja be az angol történelmi személyeket. Egy-egy időszakban a politikusok után következnek a katonák, felfedezők terme, majd a művészeti élet képviselőit bemutató helyiség, és tovább, a például orvosok, botanikusok csarnoka. A termek zsufolásig vannak helyi iskolás látogatókkal, akik rajzolják az egyes festményeket, szobrokat, valamint külföldi túristákkal. A képek nincsenek elkerítve, egészen közelről lehet szinte érezni a lehelletét Shakespearnek, Oliver Cromwellnek, Sir, Thomas Morenak, vagy akár William Blakenek, Horatio Nelsonnak, vagy George Gordon Byronnak. Éltem is a lehetőséggel, hogy mélyen a szemébe nézzek John Keatsnek, Benjamin Disraelinek, Charles Darvinnak és Baden Powellnek. Micsoda nevek! Az ember a világirodalomi, világtörténelmi ismeretei során kerül velük kapcsolatba, noha mind csak egy nemzet, Anglia gyermekei!

Nekem pedig az jutott eszembe, hogy éppen ezért nekünk is érdemes folytonosan ismételni az Andrássy, Csáky, Károlyi, Esterházy, Rákóczi, Drugeth, Podmaniczky, és most jut eszembe: Szemerédi neveket! Igen, hisz itt Londonban a jelen kor méltó személyiségeit is iktatják a Nemzeti Portrétárban! Nálunk miért csak a múlt szereplői kapnak figyelmet? Szemerédi Endre - 2012 matematikai Nóbel-díjasának - portréjának igenis a Nemzeti Portrétárban a helye!

Reicher Péter

 

 
5 / 11 oldal